czwartek, 14 maja 2015

Naleśniki razowe

Zdecydowanie zdrowsze od tych tradycyjnych, a smak jest na tyle zbliżony, że różnica jest niemal niewyczuwalna! ;) Są one więc równie pyszne, należy jednak uważać przy smażeniu - muszą być bardzo cienkie, ponieważ zbyt grube ciasto może się w środku nie usmażyć (zrobi się po prostu tak skorupka z zewnątrz a w środku ciasto będzie surowe). 


Składniki: 

  • szklanka mąki pszennej razowej
  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • łyżeczka ksylitolu/cukru

Wykonanie: 

Wszystkie składniki mieszamy razem, odstawiamy na chwilę. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy troszeczkę oleju (ok 1 łyżeczkę), rozsmarowujemy za pomocą pędzelka i wlewamy niewielką ilość ciasta. Szybko rozprowadzamy ciasto po całej patelni i smażymy do momentu, gdy ciasto u góry będzie wyraźnie ścięte, a od spodu - przyrumienione. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz