

Jabłko – jadalny, kulisty owoc jabłoni o soczystym i chrupkim miąższu, który można spożywać na surowo ale także po obróbce kulinarnej.
Najpopularniejsze odmiany jabłka;
-antonówka (kwaśny smak, intensywny zapach, żółte lub blado zielone)
-papierówka (żółte lub białożółte, miąższ kruchy lekko kwaśny)
-lobo (zielono-żółte z czerwonym rumieńcem, kruche, kwaskowate, mało aromatyczne)
-gloster (duże o stożkowatym kształcie. Miąższ zielono-żółty. są soczyste, chrupiące o słodko-kwaśnym smaku i delikatnym aromacie.)
-ligol (ma dość duże, żółto-czerwone owoce. Miąższ kruchy, bardzo soczysty i aromatyczny, lekko słodki smak.)
-malinówka (owoce są bordowe o cienkiej skórce. Miąższ biały, kruchy i soczysty. Mają delikatny, słodki smak o malinowym posmaku i aromacie)
-szampion (to duże jabłka o lekko wydłużonym kształcie i żółto-czerwonej skórce. Owoce charakteryzują się bardzo słodkim smakiem o gruszkowym aromacie.)
-szara reneta (owoce średniej wielkości. Skórka żółta, gruba i szorstka. Miąższ jest soczysty, kruchy, winny. Wyróżnia się lekko korzennym aromatem.)
Źródło: http://www.smaczny.pl/artykul,najpopularniejsze_odmiany_jablek
Jabłko zawiera
Witaminę A,C potas, krzem, wapń błonnik, pektyny, żelazo, cynk, jod
Właściwości:
*wspomaga prawidłowe trawienie
*działa przeciwnowotworowo (w przypadku raka jelita grubego)
*reguluje poziom cholesterolu
*wpływa na odporność organizmu
*działa ochronnie na układ krążenia
*działa ochronnie przed pojawieniem się zaćmy u osób chorych na cukrzycę
*zapobiega miażdżycy i chromi przed zawałem
*zawarte w nich witaminy działają dobroczynnie na skórę włosy i paznokcie
Jedno średnie jabłko zwiera 30-50 kcal
Jedzmy jabłka (ZE SKÓRKĄ!) jak najczęściej, wybierajmy te które najbardziej nam odpowiadają. Róbmy soki, dżemy, kompoty... Dodawajmy tak gdzie tylko to możliwe :) /Monika
Masz pytanie? Pisz ouridealhealthylifestylemn.gmail.com
Masz pytanie? Pisz ouridealhealthylifestylemn.gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz